Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem členkou bytového družstva. Za rok 2010 jsme obdrželi vyúčtování v květnu 2011. Toto vyúčtování bylo chybné. Došlo k chybnému rozdělení peněz z pokladny bytového družstva. Tyto prostředky jsme si všichni ponechali v dobré víře, že nám patří a investovali je podle sebe.

Nyní je bytové družstvo žádá zpět. Bylo vyhotoveno nové vyúčtování, které jsme obdrželi po téměř roce v 3/12 jako reklamaci původního. Může bytové družstvo rozhodnout samo, bez usnášeníschopné schůze o tom, že kompenzace od správcovské firmy bude 4x správcovství zdarma? Může vrácení peněz , které patří do pokladny vyžadovat zpět a na základě čeho? Existují i bývalí členi BD. Jakým způsobem může BD nárokovat vrácení peněz do pokladny? Musíme reagovat na reklamaci, kterou jsme obdrželi téměř po roce? Správcovská firma na chybu přišla v září 2011, představensto BD ostatní členy informovalo až v lednu 2012 a reklamované vyúčtování jsme obdrželi až v březnu 2012. Bytovému družstvu nevznikla jako celku žádná škoda, ale peníze byly chybně přerozděleny, v pokladně chybí. Může se za tuto chybu pracovnice správcovské chyby a jakou kompenzaci za ni může bytové družstvo žádat? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Pokud není stanovami vyhrazena tato činnost pouze členské schůzi, může tak učinit představenstvo.
Pokud pochybujete o správnosti vyúčtování a následném postupu, doporučuji podat podnět kontrolní komisi.
Pokud družstvu nevznikla škoda, nelze požadovat odškodnění od pochybivší zaměstnankyně správní společnosti. Odpovědnost za pochybení může vyvodit pouze zaměstnavatel zaměstnankyně.
Reagovat na reklamaci byste bezpochyby měli, zejména v případě, že je oprávněná. Družstvo by od správní společnosti mělo vyžadovat jednoznačné prokázání toho, že k pochybení opravdu došlo.
Pokud bylo členům družstva (nebo nyní bývalým členům družstva) vyplaceno cokoliv, na co neměli nárok (a to i přes jejich dobrou víru), jsou povinni takové plnění vrátit, jelikož se jedná o bezdůvodné obohacení. Družstvo může vrácení bezdůvodného obohacení vymáhat i prostřednictvím soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.