Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V srpnu roku 2010 jsem byla já (a další poškození) na internetovém bazaru okradena o částku 10.400 Kč, samozřejmě jsem podala trestní oznámení a požádala jsem o vydání platebního rozkazu. Nejdříve se obžalovaní odvolali (v odvolání nepřímo přiznali, že mi částku skutečně dluží), poté, zřejmě pod psychickým tlakem, mi obžalovaná zaslala 2 splátky po 1.000 Kč.

Minulý měsíc proběhlo soudní jednání, ke kterému se obžalovaní nedostavili, ale vzhledem k tomu, že v průběhu vyšetřování se k činu přiznali, tak jsem předpokládala, že nebude problém požádat o vydání platebního rozkazu bez mé přítomnosti, jelikož mám veškeré podklady + jejich přiznání. Požádala jsem tedy znovu o vydání platebního rozkazu bez nutnosti mé přítomnosti, jelikož nemohu jezdit přes celou republiku k soudu, dodala jsem znovu veškeré dokumenty, přesto jsem byla předvolána k soudnímu jednání. Co dělat? Nemohu opakovaně cestovat 250 km k soudu, ke kterému se obžalovaní stejně nedostaví. Ráda bych už měla soudní titul, na základě kterého bych mohla vyžadovat zpět dlužnou částku. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
z Vašeho dotazu není příliš zřejmé, v jaké procesní fázi se řízení nachází.
Předpokládám, že jste nejprve jako poškozená byla připojena k trestnímu řízení. V dotaze nerozvádíte, jaké bylo Vaše postavení v trestním řízení vyřešeno - zda nárok přiznán či odkázán k občanskoprávnímu řízení.
Zmiňujete zkrácené řízení a jeho konec v podobě vydání platebního rozkazu - proti platebnímu rozkazu se podává odpor, který žalovaní zřejmě podali. K tomuto bylo pravděpodobně nařízeno jednání, ke kterému se žalovaní nedostavili.
Následně zmiňujete nový návrh na vydání platebního rozkazu. Pokud ovšem řízení, které bylo započato odporem proti platebnímu rozkazu pokračuje, není možné znovu podávat návrh na vydání platebního rozkazu.
Lituji, ale dotaz je velmi nekonkrétní.
Nicméně je možné konstatovat, že se k řízení můžete dostavit buď Vy anebo Váš právní zástupce (který může být z místa, v němž řízení probíhá) - v nepřítomnosti žalobce jednat nelze - a navrhnout vydání rozsudku pro zmeškání. V takovém rozsudku soud přizná celou vymáhanou částku k úhradě. Tento postup je nejkratší cestou k vydání exekučního titulu. Podmínkou vydání tohoto rozsudku je účinné doručení žaloby a předvolání žalovaným a neomluvené nedostavení se k soudnímu řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.