Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obyvatelka naší vesnice mé rodině ubližuje opakovanými nesmyslnými trestními oznámeními. Dále na nás posílá sociálku atd. Paní je duševně nemocná, jak ji mám donutit, aby šla na psychiatrické vyšetření? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
V této situaci by bylo možné podat návrh na vydání předběžného opatření ve smyslu § 76 odst.1 občanského soudního řádu, kdy může být účastníku uloženo, aby něco vykonal. V tomto případě by bylo obsahem takového návrhu, aby se daná osoba podrobila psychiatrickému vyšetření. Toto rozhodnutí by bylo případně možné provést i exekučně, pokud by se osoba odmítala vyšetření podrobit.
Následným krokem by mohla být žaloba o způsobilosti k právním úkonům, může jít o zbavení nebo omezení způsobilosti k právním úkonům. Stěžejním důkazem je lékařské vysvědčení o duševním stavu osoby, o které se rozhoduje, proto nelze zahájit tuto žalobu bez předchozího předběžného opatření.
Příslušným soudem bude soud příslušný podle bydliště žalovaného.
Jiným řešením by mohlo být trestní oznámení pro spáchání trestného činu křivého obvinění, tuto variantu bych použila v případě, že bude podáno další trestní oznámení ze strany Vaší sousedky.
Další možnou ochranou proti Vámi popsanému jednání Vaší sousedky by byla možnost ochrany osobnosti, občanské cti, lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy podle § 12 a následjících občanského zákoníku. V takových případech je možné žádat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu osobnosti, dále aby byly odstraněny následky zásahů takového jednání a dále aby bylo dáno přiměřené zadostiučinění, lze dokonce žádat o nahrazení nemajetkové újmy v penězích. V případě této varianty doporučuju zvážit, zda bylo dosaženo takové intenzity těchto osobnostních práv, aby byla taková žaloba oprávněná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.