Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V červnu 2011 jsem půjčila své kamarádce 10 tisíc korun. Vzor základní smlouvy jsem našla na webu (kdo půjčuje komu, kolik, do kdy – smlouva je na rok, výše splátek a nárok na zákonné úroky z prodlení). Ve smlouvě jsou stanovené termíny i výše měsíčních splátek.

Každý měsíc mi sice část dluhu přijde, ale třeba o dva týdny později a ve výrazně nižších částkách než stanovuje smlouva. Problém je ten, že přes moje neustálé urgence a prosby o rozumnou domluvu, se mnou kamarádka absolutně nekomunikuje a trvá na tom, že na ni nemám žádné „páky“ a peníze bude platit, jak ona sama chce. Toto jednání se mi nelíbí, proto bych se chtěla zeptat, jestli mám přece jenom nějakou možnost, jak tuto situaci řešit. Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
Dlužník je povinen plnit svůj dluh řádně a včas. Řádně znamená v plné výši určených splátek a včas, že zaplatí k datu, na němž jste se shodli. Smlouvu jsem sice neviděla, ale pokud je platná, můžete dluh kamarádce tzv. zesplatnit, což znamená, že z důvodů špatného plnění ztrácí výhodu splátek a Vy dluh chcete v plné výši k tomu a tomu datu zpět. Toto vyrozumění učiňte nejlépe písemně a přidejte i větu, že jste se s kamarádkou vyjednávat pokoušela, ale bez úspěchu. Můžete také pohrozit, že kamarádku budete žalovat. Za předpokladu, že kamarádka nebude na urgenci reagovat, můžete se obráti na soud žalobou o zaplacení dlužné částky. Žalobu podáváte na soud v místě bydliště kamarákdy, doložíte jak a kdy dluh vznikl i peripetie s neplacením. Nezapomeňte si připočítat smluvní pokutu, kterou jste si stanovila ve smlouvě a příp. náklady s vymáháním (soudní poplatek atd.). Soud by měl rozhodnout ve Váš prospěch a nařídit plnění. Pokud ani potom nebude kamarádka spolupracovat, můžete se obrátit z rozsudkem od soudu na exekutura.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.