Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V rámci oprav po Bleskových povodních 2010 v Chrastavě, kterými jsme byli postiženi i my. Mezi místní komunikací a potokem, vedoucím podél teto komunikace a zároveň kopírující naš pozemek, bude obnovena opěrná zeď. Její součástí bude i nosný pilíř budoucího nového mostku spojující náš pozemek s komunikací.

Druhý pilíř, na naší straně a vlastní mostek, musíme vybudovat na naše náklady. Povodí Labe, nám zaslalo smlouvu o zřízení věcného břemene, za jednorázový poplatek min. 500 Kč, kde budou oni povinní, z důvodu našeho přejíždění po našem mostě, na náš pozemek, přes jejich potok. Dále nám zaslali smlouvu o nájmu, kdy nám pronajmou tento samý úsek, 49m2, za 441 Kč/rok. Mají k tomuto oprávnění? Co mi hrozí, pokud bych odmítnul smlouvy podepsat? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
K řádnému posouzení věci bych musela vidět obě smlouvy, které s Povodím Labe máte. Obecně platí, že nikdo nemůže být nucen k tomu, co zákon neukládá, tudíž nemůžete být nucen k podpisu smlouvy. Berte to tak, že Povodí Labe Vám dělá obchodní nabídku, o které můžete vyjednávat. Pokud po Vás něco chtějí (užívat Váš pozemek) snaží se s Vámi vyjednávat, k čemuž samozřejmě právo mají. K podpisu Vás nikdo nutit nemůže, avšak pokud budete nějakým způsobem zasahovat do vlastnickým práv Povodí Labe, může Vám toto být pod hrozbou sankce odepřeno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.