Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2010 jsme dostavěli rodinný dům, kde jsme si jako subdodávku nechali postavit krb. Jenže se ukázalo, že krb je postaven špatně (nechali jsme si vystavit revizní posudek), takže jsme dotyčnému stavbu krbu nezaplatili (cca 70.000 Kč). Krbař požádal soud o vydání platebního příkazu, my jsme podali odpor, takže nyní probíhá soud.

Jde o to, že rodinný dům nemůže být zkolaudovaný právě kvůli nevyhovujícímu krbu, ale přesto v něm žijeme, protože jsme prodali byt v panelovém domě k umoření hypotéky. Zároveň nemůžeme krb odstranit a postavit vyhovující do ukončení soudního procesu, který se však může táhnout léta. Můžete nám poradit, jak by se dala urychlit v této situaci kolaudace a tedy i další užívání rodinného domu, přestože soud pravomocně nerozhodl. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Je mi líto, ale doporučuji připravit se na soudní řízení a počkat s kolaudací i dalšími změnami krbu. V dotazu neuvádíte, o jaký nárok se se zhotovitelem soudíte, tudíž budu vycházet z toho, že se nesoudíte o opravu a náhradu škody.
Lze předpokládat, že soud nařídí provedení znaleckého posudku soudem určeným znalcem a k tomu je důležité, aby pořád existoval krb. Z počátečního soudního jednání uvidíte, jak soud k věci přistoupí, je pravděpodobné, že rozhodnutí bude vyneseno hned na prvním nebo druhém jednání.
Doporučuji, abyste si pořídili vlastní znalecký posudek (vedle revizního) a fotodokumentaci (čímž budete mít dostatek důkazů) a pak po rozhodnutí můžete přistoupit k opravě krbu (pokud se samozřejmě nesoudíte o tuto povinnost).
Musím doporučit tento odložený postup, čímž chápu, že nedojde k urychlení kolaudace. Doporučuji informovat o tomto stavu i stavební úřad, který zohlední nutnost kolaudace pozdější, a podat žádost o umožnění předčasného užívání stavby podle § 123 stavebního zákona (samozřejmě pokud je to ve Vašem případě možné), které umožňuje užívat i stavbu nedokončenou.
Pokud jste se ve smlouvě o výstavbě zavázali např. že do určité doby od nabytí pozemku zkolaudujete stavbu (což není v dnešní době neobvyklá podmínka), je pak na zvážení žaloba na náhradu škody, která Vám v důsledku chybného postupu řemeslníka vznikla.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.