Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bývalý přítel mi v prosinci 2011 podepsal uznání dluhu, kde je daná rozhodčí doložka. Splátky neplatí, měl platit měsíčně 10.000 kč. Celkově dluží 700.000 kč. A teď se mi směje, že s tím nemůžu nic dělat, protože rozhodčí doložka je pouze pro podnikatele a já to prý k rozhodčímu soudu podat jako nepodnikatel nesmím.

Je pravda, že i když jsme oba fyzické osoby nepodnikatelé, že mi ta rozhodčí doložka je k ničemu, že nemůžu podat žalobu? Děkuji, Dagmar

ODPOVĚĎ:
Váš bývalý přítel má skutečně kuriózní představu o vymahatelnosti práva, pravdu však rozhodně nemá.
Uznání dluhu (dle § 558 Občanského zákoníku) je jednostranným právním úkonem, kterým dlužník (Váš přítel) písemně uznává, že zaplatí svůj dluh určený co do důvodu i výše. Obsahuje-li Vámi zmiňované uznání dluhu tyto náležitosti, má se za to, že dluh Vašeho bývalého přítele v době uznání trval, přičemž promlčecí doba takového dluhu (resp. jednotlivých splátek) se prodlužuje na 10 let (§ 110/1 a 2 Občanského zákoníku).
Rozhodčí doložka je naopak dílčím ujednáním smlouvy (resp. dohody), kterým smluvní strany určují pro případ vzniku sporu příslušnost rozhodčího soudu (popř. rozhodce).
Je tedy důležité, zda jste uznání dluhu Vašeho přítele pojali jako dohodu (kterou jste podepsali oba) či zda se jednalo o jednostranný právní úkon Vašeho přítele. Přestože se jedná o konstrukci typickou spíše pro podnikatelskou sféru, není dle mého názoru vyloučeno, aby byla součástí dohody o uznání dluhu (tj. pokud jste uznání dluhu podepsali oba) rovněž rozhodčí doložka.
Není však rozhodně pravdou, že by rozhodčí doložku mohli do smluv platně zařadit pouze podnikatelé. Dle § 1 zákona o rozhodčím řízení se tento předpis vztahuje na rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci a výkon rozhodčích nálezů (žádné rozlišování podnikatelů a nepodnikatelů se zde tedy nekoná).
Nehradí-li Váš bývalý přítel řádně dohodnuté splátky, můžete na něj podat žalobu k rozhodčímu soudu. Dříve Vám však doporučuji navštívit advokáta a poradit se s ním o platnosti rozhodčí doložky; nelze vyloučit, že např. z důvodu formální chyby byla rozhodčí doložka sjednána neplatně. V případě neplatnosti rozhodčí doložky budete oprávněna podat na bývalého přítele žalobu k obecnému soudu (nevymahatelnosti svého práva na vrácení půjčky se tak obávat nemusíte).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.