Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na co mám podle zákona právo, když pro mě zaměstnavatel nemá práci? Prý není odbyt a nejsou zakázky na výrobu. Může nás nechat doma na neplaceném volnu? Proč nedostáváme žádnou náhradu mzdy? Jsme každý pátek doma a samozřejmě zadarmo. Odbory ve firmě nemáme.

Firma je organizační složkou zahraniční společnosti, která má sídlo v Anglii. Zaměstnavatel nám oznámil, že prý podle nového, aktualizovaného Zákoníku práce, by nám sice mohl vyplatit nějaké peníze, ale taky, že nemusí. Že nezáleží na tom, jestli s tím souhlasíme nebo ne. Takže se rozhodl, že nám nic neproplatí. Prosím, jak to tedy je? Má smysl se případně obrátit na Inspektorát práce? Pokoušela jsem se najít vysvětlení na internetu ale nerozumím tomu. Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Jestliže zaměstnavatel nezajistí práci pro své zaměstnance, nastala na jeho straně tzv. překážeka v práci ve smyslu § 209 zákoníku práce. V takovém případě musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnancům náhradu mzdy (platu) v rozsahu 60%; nestanoví-li dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací (pokud u zaměstnavatele působí) náhradu vyšší.
Zaměstnavatel Vám buď poskytl mylné informace (pravděpodobně záměrně) nebo došlo k nějakému zjevnému nepochopení.
Doporučuji obrátit se na Vaši odborovou organizaci, pokud ji máte, požádat zaměstnavatele o písemné vyrozumění a taktéž se obrátit na Inspekci práce. Plnění můžete vymáhat až 3 roky zpětně
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.