Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat, jak to probíhá u notáře, když bych navrhnul započítání darů za života. Obě děti dostaly za života rodičů finanční hotovost a jeden z nich ještě nemovitost (darovací smlouva sepsaná u notáře). Jenže v papírech po rodičích je jen rukou napsaný papír, že finanční hotovost dostalo jen jedno dítě.

To druhé jako by nic nedostalo a proto mu rodiče darovaly nemovitost. Po smrti rodičů je předmětem dědického řízení finanční hotovost a nějaké drobnosti. Jak bude při navrhnutí započetí darů za života řízení probíhat? Jak se bránit, že dostaly obě děti za života rodičů finanční hotovost a přesto je napsáno, že ji dostalo jen jedno dítě? Jaká je platnost vlastní rukou něco napsané (nepodepsané a neověřené)? A jak se bránit, že v případě je tam uvedena (záměrně) částka vyšší než byla darována dítěti? Který zákon se věnuje započtení daru do dědictví a dědického řízení? Děkuji, Alexandr

ODPOVĚĎ:
Započtení není upraveno konkrétním zákonem, je zachyceno v §484 Občanského zákoníku. Pokud došlo k dědění ze zákona, započítávají se dary u všech dědiců; naopak u dědění ze závěti musí dát k takovému započtení příkaz zůstavitel. Započtení se pak týká jen těch darů, které nejsou obvyklé.
Obdarování musíte navrhnout. Hodnota daru se pak připočte k čisté hodnotě dědictví, celkový součet se dělí počtem dědiců, čímž vypočítáte, kolik by který dědic měl dostat. Podíl dědice (obdarovaného) se pak sníží o hodnotu daru, kterou již za života obdržel.
Platnost vlastnoručně napsaného dokumentu je stejná, jako napsaná na počítači nebo na stroji, ovšem každý takový dokument musí být podepsán (nejlépe vlastnoručně). Pokud s něčím nesouhlasíte, musíte to také prokázat, což v tomto případě bude těžké.
Případné vyšší obdarování byste mohli vyrovnat dohodou dědiců, kterou by schválil soud. Tím by dědic, který byl méně obdarovaný za života zůstavitele, mohl dostat více než druhý z dědiců.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.