Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před pěti lety jsme s manželkou darovali polovinu zahrady staršímu synovi. Syn sám navrhl, že chce abychom v závěti přenechali druhou polovinu zahrady, včetně rodinného domku mladšímu synovi, že on sám zde bydlet nebude a nemá o tyto nemovitosti zájem. Svůj návrh může samozřejmě potvrdit kdykoliv i písemně a svědecky.

Zajímalo by nás s manželkou, zda jde do závěti tento návrh zapracovat (i s ohledem na náš předchozí dar poloviny zahrady) a zda bude třeba sepsat dvě závěti (moje i manželčina) a zda bude taková závěť platná, s ohledem na nemožnost vyloučení syna bez vážných důvodů z dědictví. K doplnění ještě uvádím, že jsme s manželkou spoluvlastníky (různým podílem) zahrady s domkem, které by připadaly jako uvedené dědictví pro mladšího syna. Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Podmínky připojené k závěti nemají právní následky (§478 obč. zák.) kromě příkazu k započtení, ustanovení náhradního dědice a zřízení věcných břemen. Váš syn, je-li již zletilý, má nárok na polovinu toho, co by mu jinak připadlo při dědění ze zákona (uplatní-li takovou námitku), avšak v závěti můžete dát příkaz k započtení poloviny zahrady, která mu již byla za vašeho života darována (nejedná se o obvyklé darování).
Rozhodně nemůžete sepsat společnou závěť, taková závěť by byla neplatná (§476 obč. zák.).
Doporučuji se obrátit na kteréhokoliv notáře a sepsat vaše závěti formou notářského zápisu. Odměna notáře za sepsání notářského zápisu o závěti je určena pevnou sazbou a činí 1500 Kč.
Případné budoucí nárok syna, kterému již byla část nemovitosti darována, by bylo vhodné upravit smluvně již nyní (za vašeho života).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.