Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soudem mi byl doručen rozsudek, že mám povinnost nahradit škudu rukou společnou a nerozdílnou ještě s jednou osobou, která na tom je stejně ve výši 350 000 Kč. Tento dluh splácím už několik let, tak jak to zvládnu. Je mi 30 let jsem invalidní důchodce, chodím do práce, abych tento dluh dokázal splatit.

Mám vedenou exekuci na plat, exekuci na důchod, exekuci na byt, takže mi toho moc nezbývá a na mém zdravotním stavu se to také odráží. Zjistil jsem, že všechen dluh hradím jen já a že ten druhý, se kterým mám nahradit dluh rukou společnou a nerozdílnou, nic neplatí. Tak bych se rád zeptal, jaký má význam výraz „nahradit dluh rukou společnou a nerozdílnou“ jestli je nějaký způsob, abych já uhradil svojí půlku a on také, a né aby po mě exekutor vymáhal celou částku. Jednou mi někdo říkal, že budu muset uhradit celý dluh sám a až to doplatím, tak že pak budu moci vymáhat část dluhu po tom druhém, je to pravda? Bylo by možné mi nějak poradit co mám dělat a jakým vzpůsobem postupovat? Moc Děkuji. Stanislav

ODPOVĚĎ:
Rada, která Vám byla v tomto ohledu poskytnuta byla zcela správná. Vy jste povinen uhradit celý dluh, a tu stejnou povinnost má i Váš spoludlužník. Jak se mezi sebou domluvíte, nebo jaké jsou mezi Vámi podíly jen mezi Vámi, a věřitele to vůbec nemusí zajímat. Je však třeba dát si pozor na promlčecí lhůty. U soudního rozhodnutí je to 10 let. Do těchto 10 let od právní moci rozsudku můžete žalovat spoludlužníka na vrácení poměrné části dluhu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.