Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 10 měsíců předseda bytového družstva a při přebrání skromných podkladů po dřívějších statutářích jsem narazila na nesrovnalosti např. v účetnictví bývalé účetní a mnoho dalšího. Radila jsem se s právníkem a jelikož "toho" bylo více, měla jsem si to nechat schválit členskou schůzí z důvodu podezření na porušení povinnosti při správě svěřeného majetku.

Na schůzi mi to neprošlo a tak se ptám: Co mám vlastně dělat? Nesouhlasím s rozhodnutím členské schůze, ale když podám trestní oznámení na bývalé statutáře, tak jsem v rozporu s rozhodnutím členské schůze. Podala jsem odstoupení z funkce předsedy a chtěla jsem po uvolnění z funkce podat trestní oznámení jako člen družstva. Můžete mi poradit, co vlastně dělat? A je vůbec mou povinností upozornit na špatné věci, i když mi to někdo záměrně zakáže? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Nikdo Vám samozřejmě nemůže zakázat podat trestní oznámení. Pokud se tedy domníváte, že se předchozí členové statutárních orgánů dopustili trestného činu (např. zpronevěry, neoprávněného užívání cizího majetku, porušení povinnosti při správě cizího majetku apod.), podejte na ně trestní oznámení.
Na názor členské schůze bytového družstva se v tomto případě nemusíte vůbec ohlížet, jedná se o realizaci jednoho z Vašich základních práv (tedy práv jednotlivce, nezávislých na třetích osobách).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.