Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak postupovat v případě, kdy máme v úmyslu darovat dceři byt v osobním vlastnictví manželů. Jedná se o společenství vlastníků bytových jednotek SVJ - je třeba projednávat případnou změnu vlastníka přes SVJ nebo můžeme kontaktovat přímo notáře. Jaké jsou současné platné darovací ceny.

Můžete sdělit, zda se připravují nějaké cenové změny služeb? Děkuji, Zlata

ODPOVĚĎ:
Darování nemovitosti je bezúplatné. Jakékoliv sjednání ceny za nemovitost by z darování dělalo smlouvu kupní.
Pokud se ptáte na sepsání darovací smlouvy, může jít o čásku kolem 5000 Kč + platba za kolek na katastr nemovitostí (500-1000 Kč).
Změnu vlastníka musíte nahlásit SVJ a doložit příslušným nabývacím titulem (můžete  dopředu kontaktovat správce - např. kvůli počtu výtisků smlouvy nebo jiných dokumentů, které by potřeboval k doložení; jeho souhlas nepotřebujete).
Pokud máte kromě společenství vlastníků v domě zřízeno i družstvo (což by za  standardních okolností být nemělo) je třeba o převodu nemovitosti informovat i  družstvo.
Daň z darování ani daň z převodu nemovitostí (pokud se jedná o nemovitost  drženou více jak 5 let) platit nebudete (převody v rámci blízkých rodinných  vazeb jsou osvobozeny od těchto daní).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.