Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou penzionu a ze zákona musím platit poplatky za TV přijímače (Česká televize, OSA, Intergram). Intergram vyžaduje podepsání smlouvy, s jejímiž některými body nesouhlasím (odmítám pouštět cizí lidi do soukromí hostů, smlouvu uzavírám pod tlakem zákona -  tedy nikoli dobrovolně a za nevýhodných podmínek - platím, i když nemám žádné hosty).
 
Body, se kterými nesouhlasím jsem vyškrtla, návrh smlouvy a podklady pro platbu odeslala. Intergram odmítá podepsat mnou upravenou smlouvu, přestože v loňském roce upravenou smlouvu akceptoval. Tuto upravenou smlouvu akceptovala i OSA. Autorské poplatky jsem ochotna zaplatit, ale Intergram mi odmítá zaslat podklady pro platbu a nutí mě podepsat smlouvu v původní podobě. Jsem povinna podepsat smlouvu, se kterou nesouhlasím? Prosím ještě o jednu radu - v případě, že vyřadím na hotelových TV příjem programů České televize a budu přijímat pouze programy komerčních stanic, jsem ze zákona povinna platit autorské a televizní poplatky? Děkuji, Vlaďka

ODPOVĚĎ:
Smlouva s Integram je záležitostí obchodního vztahu, takže její obsah je záležitostí dohody. Ze zákona vzniká pouze povinnost poplatky odvádět, nikoliv uzavřít smlouvu ve znění, se kterým nesouhlasíte. V této záležitosti se doporučuji spojit s advokátem, protože jednání s těmito společnosti je víc než komplikované vždy.
Televizní poplatky jsou bohužel nastaveny tak nevhodně, že se platí laicky řečeno „z vlastnictví televize“ (viz zákon č. 348/2005 Sb.), takže v tomto ohledu je „vyškrtnutí“ ČT bezpředmětné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.