Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem zaměstnávala paní na zkrácený - poloviční úvazek, 4 hodiny v kanceláři, šlo o službu pro klienty. Výplatu dostala proti podpisu. Kromě toho jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel s číslem od ČNB občas udělala nějakou smlouvu, z které jsem jí platila celou provizi.

Tu jsem posílala z banky a odečetla jsem si to z daňového základu. K výdělku měla ještě 2 smlouvy o dílo. Ve smlouvě nikde nemám, že za ní budu platit minimální zdravotní pojistné. Pojišťovna po mě chce doplatit za ní zdravotní pojištění - já zaplatila jen z hrubé mzdy. Do minimální částky bych jí to stejně strhávala, tak proč to pojišťovna chce po mně, když navíc měla další zisk z pojistek? Co mám zdokladovat pojišťovně aby po mně nic nechtěla? Děkuji, Marika

ODPOVĚĎ:
Pokud jste byla v pozici zaměstnavatele fyzické osoby, tak jste byla povinna za zaměstnance odvádět pojištění. Záleží na smluvním vztahu mezi vámi dvěma a tomu, zda daná paní byla zaměstnanec nebo OSVČ.
Doporučuji se s pojišťovnou spojit, předložit doklady o odvedených částkách za zmíněnou paní a požadovat zdůvodnění dalších částek, které pojišťovna nárokuje.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.