Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje pracovnice měla 9.7.2011 nastoupit po 3 leté rodičovské dovolené do zaměstnání, ale z důvodu dalšího těhotenství má od 8.7.2011 pracovní neschopnost. Kdo jí bude vyplácet náhradu mzdy za prvních 21 dní?

Na stránkách MPSV jsem se dočetla, že by jí měla být vyplacena náhrada z původního pojištění - před první mateřskou, na OSSZ mi tvrdí, že ji mám vyplácet i když vůbec nenastoupila. prosím Vás, kdo má pravdu? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Vaše zaměstnankyně je po dobu rodičovské dovolené stále v pracovním poměru a i když oficiálně nenastoupila zpět do práce, tak  dle těchto bodů má nárok na náhradu mzdy v pracovní neschopnosti:
1. uznání dočasné pracovní neschopnosti podle zákona o nemocenském pojištění nebo nařízení karantény podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
2. vznik dočasné pracovní neschopnosti (karantény) v době trvání nemocenského pojištění,
3. zaměstnanec si dočasnou pracovní neschopnost nepřivodil úmyslně.
Jako zaměstnavatel jste povinna zabezpečit své zaměstnance v období prvních 21 kalendářních dní trvání jejich dočasné pracovní neschopnosti .
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.