Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 11. 1. 2008 se mi stal těžký pracovní úraz. Po nutných operacích a ukončení pracovní neschopnosti, jsem veškerou zdravotní dokumentaci týkající se mého pracovního úrazu předal zaměstnavateli. Zaměstnavatel nebyl schopen v uplynulých dvou letech tuto dokumentaci předat své pojišťovně.

Ač jsem toto několikráte urgoval, byl jsem vždy ujištěn, že je vše v pořádku a na mé věci se pracuje. Při mém dotazu u pojišťovny zaměstnavatele mi bylo sděleno, že pojistná událost byla sice nahlášena, ale žádné další doklady nebyly do dnešního dne pojišťovně dodány a tímto je tato promlčena. Jakým způsobem mám nyní vůči zaměstnavateli postupovat. Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Zaměstnavatel má povinnost poskytnout zaměstnanci náhradu za ztrátu na výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a věcnou škodu.  
Vyplacení náhrady škody se můžete domáhat žalobou. Na rozhodnutí a postup pojišťovny vyčkávat nemusíte. Doporučuji Vám nejdříve si bez dalšího dokumentaci odebrat zpět aniž byste své úmysly o žalobě sdělil zaměstnavateli. Budete muset prokázat výši požadovaného odškodnění a to bez dokumentace nepůjde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.