Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
11.04.2010 jsem jela mým vozem na autoburzu. Zaparkovala jsem a odešla nakupovat. Po půl hodině jsem slyšela syrény a viděla kouř, který šel z místa mého zaparkovaného vozu. Auto předemnou hořelo a od něj přešel požár na můj automobil. Zpráva od policie je, že nebyla zjištěna technická závada na autě od kterého chytlo i mé auto.

Závěr byl, že zřejmě někdo hodil nedopalek od cigarety a od něj začlo hořet první i mé auto. Pojištovna mi sdělila, že bohužel nemůžou proplatit mé auto, jelikož je pachatel neznámý. Chci se zeptat, jestli mohu soudní cestou požadovat po majiteli auta, od kterého přešel požár na mé auto nějaké peníze? Pojištovna to odmítá proplatit z důvodu, že je tam cizí zavinění. Proto Vás žádám o radu co mohu udělat? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Za poškození Vašeho vozu pravděpodobně neodpovídá vlastník vozidla, z něhož na Váš vůz přešel požár, protože požár nezavinil a tudíž je též nevinným poškozeným stejně jako Vy. Jiná situace by byla, kdyby tím, co odhodil nedopalek byl právě zmíněný vlastník (což by musela prokázat policie).
Úhradu škody můžete požadovat po své pojišťovně, pokud máte vozidlo pro tuto událost pojištěnou.
V případě, že tomu tak není, pak lze náhradu škody žádat pouze od škůdce. Pokud nejste jako poškozená přihlášena do trestního řízení, tak se přihlašte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.