Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 1965 jsme s manželem zakoupili ideální polovinu rodinného domu, jak stojí v kupní smlouvě. V domě jsou dvě různě velké bytové jednotky, přičemž já užívám tu menší 2+1. Druhá je 3+1 a navíc s mansardou v mezipatře. Dosud jsme veškeré společné náklady hradili polovinou.

Jelikož jsem ovdověla a finančních prostředků není nazbyt, zajímalo by mne, jestli není i jiná možnost při úhradě
1.) daně domovní;
2.) pojistného za celý objekt;
3.) rekonstrukce střechy, fasády, okapů, společných prostor - obecně tedy za údržbu domu, nemovitosti
Slyšela jsem i o možnosti požadovat na druhém majiteli nájem za ty metry, které využívá navíc (3. pokoj, mansarda). Pokud ano, prosím o informaci, jak nejlépe tuto situaci řešit. Děkuji, Jarmila

ODPOVĚĎ:
Jelikož jste majitelkou ideální poloviny rodinného domu, tudíž máte rodinný dům v podílovém spoluvlastnictví a to tedy Vy 1/2 a spolumajitelé též 1/2. Pak jste ze zákona jste povinna podílet se na nákladech hospodaření též polovinou veškerých Vámi zmíněných nákladů.
Samozřejmě, že pokud se dohodnete s Vašimi spolumajiteli a upravíte si podíly dle velikosti bytových jednotek, pak ze zákona máte právo platit jen náklady na hospodaření do výše Vašeho podílu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.