Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od 1.1.2011 zvýšil majitel domu nájemné. Kontrolovala jsem výši a jednalo se o maximální možnou hranici, kterou mohl v lokalitě nastavit. Smlouvu jsem podepsala a od ledna platila správnou výši. Ve smlouvě je uveden poplatek za holé nájemné + služby, včetně vody, která je paušálně na nájemníka.

V lednu 2011 však majitel (nebo domovník) dal na nástěnku informaci o zvýšení zálohy na vodu. Toto zvýšení však nezahrnul do smlouvy, tj. nemá můj souhlas s novou výší nájemného. Dnes jsem chtěla uhradit nájemné se službami dle uzavřené smlouvy. Hradit vyšší částku chci pouze na základě nové smlouvy a doložení vodného za loňský rok. Domovník, který vybírá nájem odmítl vybrat částku, kterou mám ve smlouvě. Tj. nájemné si ode mne na únor 2011 nevzal. Postupuju správně? Případně má majitel objektu právo svévolně zvedat zálohy na vodu bez mého souhlasu a odmítnout (v zastoupení) platbu částky, na kterou mám smlouvu? Děkuji za rady. Martina

ODPOVĚĎ:
Jakákoli změna nájemného v průběhu trvání nájemní vztahu se sjednává dohodou. Právo na vyúčtování vody máte a to do 4 měsíců po ukončení zúčtovacího období.
Doporučuji však nájemné včetně zvýšené zálohy zaplatit, protože pokud přeplatíte, tak Vám tato částka bude vrácena v příštím období, po skončení zúčtování. Tudíž o peníze nepřijdete.
Placení nájmu  domovníkovi je velmi nestandardní postup, pokud tedy tento způsob nemáte určen v nájemní smlouvě.
Upozorňuji Vás, že v případě, že nájem nezaplatíte v daný čas, stáváte se dlužníkem, který je v prodlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.