Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Se strýcem a sestřenicí máme společný dvůr, prostředkem dvora vede cesta ke garážím. Je to tak už hodně mnoho let (cca 40let). Nyní došlo k neshodám a chceme rozdělení podle listu vlastnictví. Na našem pozemku je již zmíněná cesta ke všem garážím.

Má na to strýc právo nebo tam můžeme udělat plot a ohradit si tak svůj pozemek a on si bude nucen udělat jinou cestu? Napadl nás, že mu dlouhodobě užíváme jeho část pozemku (máme tam živý plot). Jak se v tomto případě postupuje? Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Díky tomu, že tato cesta byla užívána 40 let, Váš strýc vydržel věcné břemeno přechodu přes Váš pozemek a to použitím cesty a Vy jste povinni mu přístup umožnit. Pokud svůj pozemek oplotíte, má strýc právo soudně žádat přístup. Pokud dlouhodobě používáte část cizího pozemku a uvědomujete si, že je cizí, tak nesplňujete podmínky oprávněné držby a nemůžete tento pozemek vydržet.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.