Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)
Moc bych prosila o radu. Bratr (25let), který, dříve fetoval (od marihuany až po pervitin, atd). Postupně přišel o práci. Několikrát byl odvezen i do psychiatrické léčebny, pod vlivem drog si několikrát ublížil. Navštěvoval dětského psychiatra, který však zkonstatoval, že je zcela zdráv a matka je prý přecitlivělá.

Každý z okolí však měl a má stejný názor jako nejbližší přibuzní. Postupem času začal čichat toluen, tudíž se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil. Bratr žije sám v rodinném domě (matka s otcem si našli každý nového partnera). Bratr se bojí čehokoliv, nechodí mezi lidi, má bludy, halucinace, do toho dlouhodobá schizofrenie, krade peníze, sám sobě si ubližuje – okolí se ho obává, jelikož nikdo neví, co by mohl udělat. Celé dny sedí doma kouká do zdi, směje se a nevnímá svět, téměř nejí. Před nějakou dobou mi ukradl auto, že se jede jen projet. Chytla ho policie a je s ním zahájeno správní řízení o řízení auta bez řidičcského oprávnění. On si neuvědomuje, že provedl něco nezákonného. Stále si vymýšli různé lži atd. Ráda bych Vás poprosila o radu, jak postupavat ve věci zbavení svéprávnosti a na koho se případně obrátit ohledně léčby. Dále by mne zajímalo, zda při částečném zbavení svéprávnosti může ohledně léčby za něho rozhodnout opatrovník a zda se svéprávnost dá znovu obnovit. Děkuji, Yvona

ODPOVĚĎ:
Můžete podat návrh na zbavení či omezení způsobilosti k právním úkonům Vašeho bratra, ve kterém popíšete jeho chování vůči okolí a např. i to řízení vozidla a též byste pro urychlení řízení měla předložit lékařské vysvědčení o jeho duševním stavu, což není povinné. Se svým návrhem se obraťte na příslušný okresní soud, na jehož území má Váš bratr trvalé bydliště. Toto řízení je osvobozeno od soudních poplatků. Vzor návrhu na zbavení způsobilosti k právním úkonům naleznete na našem webu. V případě, že soud vyhoví Vašemu návrhu a bratra zbaví či mu omezí způsobilost k právním úkonům, tak mu též ustanoví opatrovníka, který bude oprávněn za něj činit při zbavení způsobilosti veškeré právní úkony či při omezení, pouze ty, kterých se omezení týká. Opatrovník se svým ustanovením musí souhlasit. Především se jedná o příbuzné či známé osoby opatrovaného či jiné vhodné osoby, pokud takových není, tak se stává opatrovníkem orgán místní správy. V případě, že se stav Vašeho bratra zlepší, tak soud může zbavení či omezení zrušit či změnit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.