Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od června 2005 spol. s r.o. nevykonává žádnou činnost. Jsem jediný jednatel. V roce 2003 firma neuhradila částku za pojištění ve výši 1500,-Kč, naše účetní nás neupozornila na dluh. V roce 2006 poslali upomínku na adresu firmy, ale v té době jsem byl delší dobu mimo území ČR.

V prosince 2010 přišli na mou soukromou adresu exekutoři a požadují, abych za firmu dluh uhradil. V současné době se jedná o částku cca 25.000,- Kč. Právník mi poradil, že je lepší dluh uhradit. Poslal návrh, že budu dluh splácet jako fyzická osoba a ne jako jednatel firmy. Právník mi poradil dluh uhradit (abych v budoucnu neměl problémy se zabavením osobního ne firemního majetku). Podotýkám, že firma nedisponuje žádným hmotným ani nehmotných majetkem. Sdělte mi, prosím, na základě jakého zákona jsem povinen dluh uhradit. Děkuji, Richard

ODPOVĚĎ:
Jako jednatel jste podle obchodního zákoníku odpovědný za obchodní vedení společnosti. O tom, že byste dlužnou částku měl splatit jako fyzická osoba nikoliv firma Vaším prostřednictvím lze polemizovat – nicméně jde pouze o formální stránku věci, protože jako jednatel jste o společnost měl pečovat s péčí řádného hospodáře, takže odpovědnost za vzniklý závazek, jde za Vámi jako za jednatelem. To v jakém stavu firma je, není relevantní.
Tím, že škoda vznikla chybou účetní, byste se mohl domáhat náhrady škody, nicméně právo na náhradu škody je promlčené kvůli času, který uběhl marně, a pokud by účetní (či účetní firma) neplnila dobrovolně a promlčení namítla, nelze proti ní dále postupovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.