Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem OSVČ v oboru zámečnictví. Před týdnem jsem zhotovil sousedovi nerezové zábradlí 6bm na balkon rodinného domu. Celková částka zakázky je 13.200 Kč. Soused mi uhradil pouze 10.000 Kč a zbytek odmítá uhradit. Vše začalo domluvou tzv. přes plot. Soused se mne zeptal, za kolik bych vyrobil nerezové madlo na zábradlí, sloupky měl zakoupeny. Odpověděl jsem, že cena je cca 8.000 až 10.000 tisíc korun.

Později jsem zjistil, že soused nechce pouze madlo, ale i nerez výplně zábradlí. O logickém navýšení ceny již nepadla řeč. Bral jsem to za samozřejmost. Po realizaci zakázky jsem mu v tel. hovoru oznámil, že celková cena je 13.200kč. Na druhý den si soused vyžádal podrobný výpis prací a materiálu (dodací list). Ten jsem mu odeslal přes e-mail. Po týdnu čekání na peníze jsem souseda opět telefonicky kontaktoval, na čež mne vyzval, abych ho navštívil. Při návštěvě mi soused začal argumentovat, že jsem mu nabídl maximální cenu 10.000kč a víc mi nezaplatí. Po krátké hádce jsem odešel s 10.000 Kč. Je pro tuto situaci nějaké řešení? Napadlo mne zaslat mu doporučeně fakturu za provedené služby. Děkuji, Tadeáš

ODPOVĚĎ:
Fakticky máte dodací list a částečně uznanou pohledávku (zaplacení 10.000 Kč), teoreticky tedy můžete souseda do zbytku pohledávky žalovat.
Prakticky je problém v ústnosti uzavření smlouvy.
Jako žalobce byste nesl důkazní břemeno – Vy byste musel prokazovat, že došlo buď k odsouhlasení navýšení nákladů nebo rovnou že dohodnutá cena byla vyšší. Ani jedno neprokážete. Bohužel musím konstatovat, že teoreticky máte právní nárok, který ovšem prakticky nevymůžete.
Faktura na neprokazatelnosti nároku nic nezmění.  Do určité míry máte štěstí, že Vám soused zaplatil téměř celou částku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.