Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem studentka VŠ v Pardubicích, letos jsem nastoupila na navazující magisterské denní studium. Bakalářské studium jsem ukončila na stejné univerzitě i oboru. Terčem mého zájmu je neuznané ubytovací stipendium. Po dobu mého tříletého bakalářského studia mi nebylo uznáno z důvody předchozího ročního studia na Liberecké univezitě (pedagogický obor, čtyřletý, zakončený magisterským titulem). Toto studium jsem po roce řádně ukončila a začala studovat v Pardubicích.

To, že mi nebylo ubytovací stipendium přiděleno jsem pochopila, vzhledem k tomu, že jsem rok studovala jinde, takže to nebylo mé první studium (což bylo i odůvodnění za strany univerzity). Letos jsem ovšem žádala o ubytovací stipendium znovu s předpokladem, že mi přiděleno bude, když začínám nové navazující studium. Ovšem přiděleno mi opět nebylo, s odůvodněním, že toto není mé první magisterské studium, což jsem si záhy také uvědomila (v Liberci mělo být studium zakončeno titulem Mgr.). V tom případě však nechápu, proč mi nebylo stipendium přiděleno na tři roky v bakalářském studiu, když jsem vlastně na bakalářském studiu předtím vůbec nebyla (bohužel jsem si to uvědomila až teď po tomto rozhodnutí). Myslíte, že má cenu se nějak odvolávat, popřípadě požadovat proplacení předchozích tří let? Nebo to je již promlčené a při odvolání současného rozhodnutí také neuspěji? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Školy mají podmínku, že ubytovací stipendium poskytují na první studium a to jakékoliv. Odůvodnění, které jste dostala teď, že stipendium Vám nebude přiznáno z důvodu započatého magisterského studia je dost nepřesné. Řád je nastavený tak, že máte-li započatou a nedokončenou školu a pak nastoupíte na školu jinou, nestudujete již první školu a ztrácíte nárok na některé položky ve stipendijním systému.
Uvedená podmínka bude buď ve Statutu VŠ nebo v obecných ustanoveních stipendijního řádu nebo jiné vnitřní normě.
Můžete zkusit rektorskou výjimku – ale z vlastních zkušeností vím (také jsem byla na kolejích), že pokud nemáte tíživé sociální problémy nebo jiné závažné důvody, nebude Vám vyhověno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.