Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím vás o radu v následující situaci. Před 12 lety jsme odprodali pozemek, kde v kupní smlouvě bylo uvedeno, že „parcela se prodává včetně příslušenství, zejména oplocení." Skutečnost byla taková,že v zaměřených geometrických bodech byly natlučeny do země tyče, jako body pro budoucí oplocení. Po odprodeji si noví majitelé oplocení vybudovali, ovšem body nerespektovali a zaplotili parcelu tak, že v různých částech zabrali i části pozemků jiných vlastníků.

Nyní s nimi Městský úřad zahájil z tohoto důvodu řízení a oni se naprosto bez jakékoli hanby odvolávají na to, že oplocení bylo původně vybudováno námi, předchozími majiteli a oni pouze v dobré víře využívali pozemek a netušili, že jim z toho něco nepatří. Jako důkaz dokládají kupní smlouvu. Bohužel fotodokumentaci nemáme a fakturu o zaměření také ne, neboť bez faktury bylo zaměření levnější. Asi by nám člověk, který geometrické body vytyčoval mohl potvrdit, že jsme při samotném měření ihned na místě zatloukali pouze ocelové tyče, ale dokázat, že jsme žádné další oplocení nebudovali zřejmě nebudeme moci. Může se stát, že opravdu poneseme odpovědnost za něco, co jsme nevybudovali? Že my budeme "popotahováni", za zabrání cizích pozemků? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Nedá se stoprocentně říci, že ponesete odpovědnost. Městský úřad bude žádat uvolnění neoprávněně zabraných pozemků a bude to žádat po aktuálních majitelích. S velkou pravděpodobností do jejich sporu budete zataženi i Vy a Vám nezbývá než se obrátit na člověka, který Vám oplocení zaměřoval, a jeho svědeckou výpovědí zkusit odvrátit nařčení aktuálních majitelů.
Výsledek celého řízení nemohu odhadnout. Bohužel Vám chybí důkazy, které by jednoznačně odvrátili tvrzení proti Vám.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.