Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat, jaká práva a povinnosti vyplývají pro ustanovení do funkce opatrovníka. Dcera je dlouhodbě v zahraničí, přesnou adresu pobytu neznám a protože měla asi nějaké dluhy, soud mě vyzval, zda souhlasím s funkcí opatrovníka. Jak mám s něčím souhlasit, když nevím, co tato funkce obnáší? Nemám finanční prostředky na placení dluhů dospělé a svéprávné osoby. Děkuji za odpověď. Zdeněk


ODPOVĚĎ:
Opatrovník je osoba, která má zastupovat např. osobu neznámého pobytu v řízeních před soudem. Nepřechází na ni žádná práva a povinnosti, které náleží dané osobě, které byl opatrovník soudem ustanoven (tedy Vaší dceři). Soud se tímto způsobem snaží zajistit kontakt s příslušným člověkem, protože předpokládá, že Vy jako otec budete s dcerou v kontaktu.

Dále také důvodem ustanovení opatrovníka je uskutečnění řízení – s Vámi, jakožto opatrovníkem, řízení proběhnout může i bez přítomnosti Vaší dcery; přestože se bude jednat o jejích právech a stanovovat její povinnosti. Raději bych Vám doporučila spojit se s dcerou, zjistit od ní z jakého důvodu ji soud kontaktuje a jaká je její adresa. Pak můžete funkci přijmout, ale počítejte s tím, že se budete muset účastnit soudních jednání a dceři následně doručovat rozhodnutí soudu, příp. jinou korespondenci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.