Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem pronajímatelem družstevního bytu v soukromém vlastnictví. Nájemník měl smlouvu na dobu určitou (1 rok), která mu vypršela 30.6.2010. Doposud se ale nevystěhoval, je neustále v prodlení s platbou nájemného a poslední nájemné splatné do 15.11. dosud nezaplatil. Neustále slibuje, že se do konce měsíce vystěhuje, nikdy se tak ale nestane. Smlouvu jsme uzavřeli podle Občanského zákoníku § 685 v účinném znění.

Nájemce již dva týdny nekomunikuje, nezvedá telefony. Jakou mám možnost jej vystěhovat třeba i násilím. Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Nájemníka můžete vystěhovat i násilím. K úkonu můžete přivolat i policii, aby nedošlo k napadení nebo nějaké potyčce mezi vámi, kdyby byl nájemník doma. Jediné, co bych doporučila je krátkodobé zajištění nějakého náhradního uskladnění nájemníkových věcí, o čemž ho vyrozumíte, aby měl šanci si věci převzít, a Vy jste nebyl napadán z nemorálního jednání – samozřejmě je to jen doporučení, není Vaší povinností se o jeho věci starat. Věci je možné dát i do veřejného skladu. Skladné pak je možné vymáhat po bývalém nájemníkovi (v tomto případě spolu s dlužným nájemným).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.