Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před cca. 8 lety koupili rodiče zahradu, na které není voda, elektřina (inženýrské sítě), jen pozemek s ovocnými stromy a chatka. Vede k ní jediná příjezdová cesta o které nám bylo řečeno, že patří městu a že jí mají majitelé v užívání. Bohužel 5 let po užívání této cesty jsme se dověděli, že má vlastníka (FO) a ten hodlá naší příjezdovou cestu zrušit. Existuje i v tomto případě vydržovací právo,když původní majitelé užívali tuto cestu 50 let a v našem případě už to bude 8 let?

Jakým stylem máme přesvědčit majitele,aby nechal zapsat na tuto cestu věcné břemeno (vztahuje-li se k tomu nějaké právo, či nikoli)? Moc Vám děkuji. Pavlína

ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno lze vydržet po 10 letech užívání. Je možné do této lhůty započítat i dobu, kdy pozemek oprávněně užíval předchozí majitel.
Je zde však velký problém. Vy jste se domnívali, že je pozemek obce – tedy veřejná komunikace. Věcné břemeno jste tedy nenabyli.
Pokud však k pozemku neexistuje jiná přístupová cesta, můžete se obrátit s žalobou na soud, a ten Vaší žalobě s největší  pravděpodobností vyhoví (platí totiž, že se majitel pozemku na něj musí dostat, aby jej mohl užívat).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.