Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S přítelem jsme si před 4 lety zakoupili chatu, museli jsem si vzít hypotéku na 200.000 Kč, kterou ještě splácíme. S přitelem jsem se rozešla a on tvrdí, že můžu navštěvovat chatu jen sama, tak jsem již 3 měsíce tam nebyla a z doslechu vím, že on tam normálně přijímá návštěvy. Jak mám postupovat, abychom si upravili střídání pobytu nebo odkoupení jeho podílu? Moji rodiče nám na chatu přidali 200 tisíc, přítel splácel hypotéku, protože má pronajmutý byt a bydlel u mě. Moc děkuji za odpověď, Ivana


ODPOVĚĎ:
Jde o klasické spoluvlastnictví, tedy pokud se nebudete schopni dohodnout, rozhodne na návrh jednoho ze spoluvlastníků soud. K tomu budete muset podat žalobu k okresnímu soudu podle místa nemovitosti, které se spor týká. Soud má ze zákona jasně stanovený postup, jakým musí rozhodnout. Musí přihlédnout k velikosti podílů a k účelnému využití věci. Pokud nemůže věc rozdělit, přikáže ji jednomu spoluvlastníkovi za náhradu. Pokud by ji žádný z Vás nechtěl, soud nařídí prodej a výtěžek rozdělí. Ovšem z důvodů zvláštního zřetele hodných spoluvlastnictví neukončí, a věc ponechá tak. To se Vás nejspíše netýká.
Jestli chatu soud přiřkne Vám bude ve Vašem případě nejspíše záviset na finančních možnostech Vás obou.
Pokud jde o užívání chaty oba máte stejná práva a stejné povinnosti, takže nemůže jeden omezovat druhého v tom, zda si bude někoho na chatu vodit, nebo ne.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.