Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím 10 let v pronájmu v domě, kde je výtah. Bydlím v 1. patře a před deseti lety jsem na městském úřadě podepsal prohlášení a tom, že nepoužívám výtah kvůli tomu, abych neplatil náklady na provoz výtahu. Při rozúčtování byla částka za výtah nula. Do letošního roku.

Minulý rok se prý změnil způsob rozúčtování a nyní bych měl platit skoro 3.000,- za náklady na provoz, aniž bych jedinkrát tím výtahem jel. Chci se tedy zeptat, jestli je nějaká možnost tyto náklady neplatit. Díval jsem se do nového výměru 01/2012, ale dál jsem se nedostal. Předem děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Tyto náklady jsou společné všem obyvatelům domu a de facto se nehledí na to, zda zařízení používají či nikoliv (protože je například může použít návštěva, která jde za Vámi; či stěhovací firma).
Nejdříve k potenciální dohodě s městem:
Pokud mezi Vámi a městem existovala dohoda, že nebudete hradit náklady, protože výtah absolutně nebudete používat, dá se taková dohoda považovat pouze za benevolenci, která případným soudem je obtížně vymahatelná.
Nicméně, doporučuji abyste se obrátil na městský úřad a jejich pokus o jednostrannou změnu původní dohody zvrátil.
Dohoda je sice ústní, ale je prokazatelná, jelikož existuje čestné prohlášení a je zjevné, že jste úhrady neprováděl.
Je otázkou, jak se změnil způsob rozúčtování. Pokud náklady za provoz výtahu jsou související s jinými náklady a tudíž je nelze (nebo pouze velmi obtížně) jednoznačně vyčlenit, je pochopitelné, že nemůže platit dřívější dohoda, protože se zásadně změnily podmínky jejího vzniku a její plnění se stane nemožným (což je způsob zániku závazku ze zákona - § 575 občanského zákoníku). Doporučuji zjistit, zda se způsob rozúčtování opravdu změnil a jak.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.