Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)
Mám dotaz týkající se jednání soudního znalce. V rámci soudního řízení došlo k problému, který měl posoudit soudní znalec - jednalo se o zdravotní posudek, takže znalec udělal krátké vyšetření sám a následně kontaktoval mého ošetřujícího lékaře, od kterého si vyžádal výpis z mojí dokumentace.

A kromě toho ho vcelku podrobně informoval o problému, který je řešen, a to včetně detailů se soudního spisu. Myslím, že tento postup správný nebyl - jednak mě nikdo nepožádal o souhlas s tím, aby znalec mohl žádat moji zdravotní dokumentaci, ale hlavně z hlediska zákona o znalcích má znalec povinnost mlčenlivosti - což tímto jednoznačně porušil. Chtěla bych v této věci uplatnit stížnost na postup znalce - nejsem si ale jistá, jestli stížnost na jednání znalce mám zaslat soudu nebo nějaké komoře znalců. Prosím Vás o radu, jak postupovat. Děkuji, Květoslava

ODPOVĚĎ:
Primárně se obraťte na Komoru soudních znalců ČR. Stížnost doporučuji podpořit písemným prohlášením vašeho lékaře k této věci. Znalci je uložena povinnost mlčenlivosti podle § 10 a zákona č. 36/1967 Sb. ("povinen zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s výkonem své znalecké činnosti, a to i po jejím skončení").
Pokud byl znalec určen na posouzení Vašeho zdravotního stavu, logicky se obrátil na Vašeho lékaře. Váš lékař vůči tomuto ovšem nemá stanovenou výlučnou povinnost součinnosti, proto si od Vás měl vyžádat Váš souhlas.
Na soud je případné se obrátit až v situaci, kdy pocítíte jednáním znalce nějakou prokazatelnou újmu. Pokud Vás jednání znalce pouze pohoršuje, je případná stížnost na Komoru.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.