Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupil jsem jeden pozemek o rozloze cca 800 m2. V katastru nemovitostí je veden jako orná půda. Požádal jsem jako vlastník stavební úřad o změnu užívání na zahradu. Vše co bylo ke změně potřebné mám, nicméně narazil jsem na stavební úřadě na jejich požadavek doložit tuto žádost o dokument podle přílohy č. 6 vyhlášky č. 503/2006 Sb.

Co navíc, tento dokument musí být prý zpracovaný nebo alespoň potvrzený autorizovaným inženýrem s kulatým razítkem! Nechápu k čemu, když na pozemku budou jen stromy, keře a kytičky a žádná stavba. Úřednice stavebního úřadu mě přitom neuměla řádně předvést podle jakého předpisu a paragrafu to zákon nebo vyhláška vyžaduje a vyjádřila se v tom smyslu, že moje žádost o změnu užívání není kompletní a nebude tudíž odsouhlasena. Můžete poradit zda má stavební úřad právo toto vyžadovat? Děkuji, Eduard

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že chcete z orné půdy mít zahradu, je třeba podat žádost o vydání rozhodnutí o změně využívání území (odkaz na přílohu vyhlášky je tedy v pořádku). Je třeba vzít v potaz, že orná půda je součástí zemědělského půdního fondu, který požívá speciální ochrany zákonem č. 334/1992 Sb.
Předpokládám, že otázku odnětí půdy ze zemědělského fondu máte vyřešenou (§ 9 zákona č. 334/1992 Sb.) Pro úplnost dodávám, že rozhodnutí o změně využití území jsou povinně v případech uvedených v § 80 stavebního zákona (ve Vašem případě se jedná o zřízení zahrady - podmínkou je výměra pozemku nad 300 m2)
Autorizovaný inspektor ve smyslu zákona č. 183/2006 Sb. v tomto případě nemá žádnou pravomoc.
Pokud máte všechno, co bylo výše uvedeno v pořádku. Doporučuji se obrátit na nadřízení stavební úřad nejprve s žádostí o konzultaci (třeba jste se s danou úřednicí vzájemně špatně pochopili) a případně následně se stížností podle § 175 správního řádu na postup správního orgánu, tedy stavebního úřadu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.