Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu, jenž se týká rozdělení nemovitého a movitého majetku za života, či po smrti jednoho z manželů svým 3 dětem.
Co je výhodnější:
- rozdělit majetek formou závěti, jak musí být napsaná, kde uložená, stačí když ji předloží zbylý partner až při dědickém řízení u notáře?

- nebylo by vhodnější a levnější rozdělit majetek již v době, kdy jsou oba rodiče na živu, formou darovacích smluv přes katastrální úřad
- Zda se bude platit poplatek u notáře,když by byla uznaná závěť, notář by v podstatě neměl žádnou práci a opsal by pouze naše rozhodnutí.
- Máme tři potomky a každému chceme dát to, co uznáme za vhodné, protože již za života jsme podporovali některého více. Musí být dědické podíly rovnoměrné?
- V jaké výši se platí poplatky u notáře a zda se musí řešit majetek přes něj (celkem odhad majetku 3,5 milionu), zda je možné se nějak vyhnout notářskému poplatku? Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Dnešní právní úprava týkající se dědického řízení má následující pravidla:
Potomci mají nárok na svůj neopomenutelný díl, pokud o něj požádají, a to nehledě na existující závěť (vyloučit tuto možnost lze pouze vydědění ze zákonných důvodů). Je tedy možné v závěti určit jejich podíly odlišně, oni se však svého neopominutelného podílu mohou dovolat vždy.
V případě, že v závěti odkážete konkrétní věc, tak se to dle současné právní úpravy považuje za Vaše určení dědického podílu, nikoli toho, že konkrétní dědic má zdědit tuto konkrétní věc. Tedy například máte auto v hodnotě 30% dědictví a dům v hodnotě 70% dědictví. Notář se vždy pokusí o to, aby dědicové mezi sebou uzavřeli dohodu. Ta může být prakticky v jakémkoli znění. V případě, že by se dědicové nedomluvili, tak nemůže potvrdit nabytí auta dědici A dle závěti a domu dědici B ze závěti, ale potvrdí nabytí podílu ve výši 30% na autě i na domu dědici A a nabytí podílu ve výši 70% na autě i na domu dědici B. Takový je zákon a výklad Nejvyššího soudu.
Závěť můžete napsat vlastní rukou s tím, že je nezbytné, aby obsahovala Vaše identifikační údaje (doporučuji jméno, příjmení, datum narození a bydliště), tytéž údaje dědiců, a majetek, který chcete Vašim dědicům odkázat a jakým způsobem(doporučuji majetek konkretizovat - popsat, uvést kde se nachází apod.). K podmínkám v závěti se nepřihlíží. Je zcela nezbytné, aby měla závěť datum, kdy byla sepsána a podpis s tím, že vše co je pod podpisem, k tomu se nepřihlíží. Je nepřípusné, aby dva lidé napsali společnou závěť.
Další možnosti jsou závěť napsaná jinak, než vlastní rukou se dvěma svědky, nebo formou notářského zápisu.
Závěť sepsaná formou notářského zápisu se automaticky ukládá v centrální evidenci závětí, která se lustruje vždy po úmrtí zůstavitele. Ostatní závěti doporučuji dát osobě, které důvěřujete, že ji po Vaší smrti předloží notáři, tedy např. manželovi nebo dětem.
Vyhnout se poplatku u notáře je možné pouze tehdy, pokud se řízení zastavuje, nebo je předluženo. V takovém případě platí odměnu notáře stát. Řízení se zastavuje, zanechal-li zůstavitel majetek nepatrné hodnoty (přibližně do 20.000,- Kč). Rozhodně není pravda, že notář nemá žádnou práci v případě, že zůstavitel zanechal závěť.
Výše poplatku se určuje dle majetku zůstavitele. Z prvních 100 tis. se platí 2%, z majetku nad 100 tis. do 500 tis 1,2%, od 500 tis. do 1 mil. 0,9%, od 1 mil. do 3 mil. 0,5% a od 3 mil do 20 mil 0,1%. Dále se přiúčtuje poštovné, záloha DPH 20% a další hotové výdaje.
Se svým majetkem můžete za života naložit jakkoli. Darovací smlouva je jistější, pokud máte jasnou představu, jakým způsobem chcete svůj majetek mezi své děti rozdělit. Je však vhodné si tento krok rozmyslet, a zřídit si rozhodně v nemovitosti alespoň věcné břemeno, aby se Vám nestalo, že s dětmi přestanete dobře vycházet, a nebudete s nimi dále chtít žít pod jejich střechou. Darování je rovněž levnější. Pokud si smlouvu napíšete sami nebo např. stáhnete na tomto webu, zaplatíte pouze poplatek na katastru nemovitostí. Je však třeba si uvědomit, že po darování si obdarovaný s majetkem může dělat cokoli. Proto připomínám zřízení alespoň věcného břemene, díky kterému můžete nemovitost doživotně užívat (nebo její část).
DĚDICTVÍ, VYDĚDĚNÍ, ZÁVĚŤ - INFORMACE ZDE
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.