Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před pěti lety moje matka, která bydlí sama v činžovním domě v Hulíně, měla možnost odkoupit byt do osobního vlastnictví, ale neměla na to peníze a v případě, že by byt neodkoupila, město by byt dalo do prodeje realitní kanceláři. Podotýkám že ji byla nabídnuta zvýhodněná cena jako přednostní odkup, šlo o 200.000 Kč na koupi.

Má čtyři děti, každé bydlí jinde. Jen dcera bydlí blízko, já (syn) ad. děti daleko. Matka ale stále nemohla pochopit, že musí byt koupit jinak by byt město prodalo zájemci, který zaplatí nejvíc a z bytu by jí nechal asi vystěhovat, protože by neměla na zvýšený nájem. Byt mohly ještě odkoupit přednostně její děti, ale pouze jeden z nich. Byt bych odkoupil peníze jsem měl, ale pak za mnou přijel brácha, že byt odkoupí. Prý se o matku bude starat. Nestará se, tvrdí že je to matka nás všech, ať se staráme. Bratrovi šlo jen o byt a jeho pozdější lukrativní prodej po smrti matky. Byt koupil za 200.000 Kč, hodnotu má 1,5 milionu. Máme právo na finanční vyrovnání od bratra? Petr

ODPOVĚĎ:
Chápu Vaše rozhořčení nad bratrovým chováním a může být pravdou, že jednání bratra bylo vedeno jinými úmysly než péče o matčinu střechu nad hlavou.
Nicméně právně je situace taková, že bratr koupil byt za své vlastní peníze a jedinými povinnostmi, kterými je vázán jsou povinnosti vlastníka (tzn. starat se o stav majetku, platit příspěvky do společných fondů v domě apod.). Na nějaké vyrovnání, po tom až například bratr byt prodá, nemáte žádný právní nárok.
Jediné o čem bych doporučovala silně uvažovat, je zřízení věcného břemene na byt ve prospěch matčina dožití. Kromě toho, že aktuálně se o ní Váš bratr nechce starat, může přijít situace, kdy bude matka v bytě "nepohodlná". On může byt prodat a protože je tam matka s jeho souhlasem, může ji vystěhovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.