Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji na 4 hodiny denně, mám invalidní důchod 1 stupně. Chtěla bych vědět zda mám nárok na propustku, když musím k lékaři. Dosud si lékaře nadpracovávám. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Dle nařízení vlády č. 590/2006 Sb. představuje vyšetření nebo ošetření u lékaře tzv. jinou důležitou osobní překážku v práci na straně zaměstnance. Dle bodu 1 přílohy tohoto nařízení mohou nastat v zásadě dvě situace:
1/ Pokud se podrobíte vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení, které:
- má uzavřenou smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou (což předpokládám),
- je nejblíže Vašemu bydlišti nebo pracovišti,
- je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout,
- a pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu,
je zaměstnavatel povinen poskytnout Vám placené volno a to na nezbytně nutnou dobu. Pokud jsou tedy splněny všechny výše uvedené podmínky (zejména pokud není možné sjednat vyšetření nebo ošetření jindy než v pracovní době – například proto, že daný lékař má omezenou ordinační dobu), máte nárok na propustku z práce s tím, že zameškaný čas (který se Vám proplácí) nemusíte napracovat.
2/ Pokud se podrobíte vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení, které:
- má uzavřenou smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou (což předpokládám),
- není nejblíže Vašemu bydlišti nebo pracovišti (jedná se tedy například o vzdálenější specializované zdravotnické zařízení),
- je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout,
- a pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu,
je zaměstnavatel povinen poskytnout Vám volno a to na nezbytně nutnou dobu. Toto volno však bude placené pouze tak, jako byste se podrobila vyšetření nebo ošetření v nejbližším zdravotnickém zařízení. V tomto případě tedy máte také nárok na uvolnění z práce, zameškaný čas Vám však bude proplacen pouze částečně.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu podotýkám, že náhrada mzdy se v těchto případech poskytne ve výši Vašeho průměrného výdělku (§ 199/1 zákoníku práce).
Výše uvedené se netýká lékařských prohlídek, kterých jste povinna se zúčastnit z důvodu povahy svého zaměstnání (jedná se především o vyšetření u závodních lékařů). Zameškaný čas při těchto vyšetřeních nebo ošetřeních je zaměstnavatel povinen zaměstnanci nahradit dle § 103/1 zákoníku práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.