Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Matka, já a bratr jsme dědili každý 1/3 rodinného domu (2 bytové jednotky). Vrchní patro obývám já s manželem a dětmi a dole bratr s matkou. Měli jsme neshody, chtěli jsme dům prodat, ale matka ne. Zdá se, že se to vyřešilo, jelikož matka si koupila byt po té, co si bratr našel rozvedenou přítelkyni s 2 dětmi (ta ji půjčila i peníze na byt) a doslova ji řekl, že buď se odstěhuje ona, nebo půjde on.

Nyní se teda matka bude stěhovat, ale s tím, že ji i nadále zůstane její 1/3 a že se už nebude na ničem finančně podílet, ale my si tam můžeme udělat jakékoliv bytové úpravy. Já s bratrem to akceptujeme, ale asi bychom to měli nějak sepsat?
Také jsme se s bratrem, ústně domluvili, že mi "přenechá" podkroví, které zatím jsou defacto holé trámy bez zateplení, omítek atd., a on jako kompenzaci si chce na zahradě „postavit cokoliv“. Zřejmě budeme muset sepsat nějakou dohodu mezi námi, ale nechtěli jsme nic měnit v katastru. To je jedna s věcí, kterou nevíme, jestli to lze a zda stačí jít za notářem?

Také nevím, jestli by nebylo dobré si udělat odhad nemovitosti nebo té půdy než tam něco uděláme s manželem.

Můj další dotaz je, jelikož přítelkyně od bratra má sestru právničku, mám obavy, aby mamka nepodepsala, a my s ní dohodu a třeba za 5 let by bratr s přítelkyní přišel s tím, že existuje zákon, že se musí o tu svou 1/3 starat a dohoda je tudíž neplatná a jelikož tak nečinila tak by o ní přišla??? Proto jsem uvažovala, jestli by nebylo jednodušší, kdyby nám tu 1/3 pronajala třeba na 10let za symbolickou cenu s tím, že můžeme rekonstruovat dle svého.

Tak bych chtěla vědět jak to je, protože se bratr s přítelkyní neznají dlouho (4 měsíce) a nevím, co by se dělo, kdyby se třeba za 2 roky rozešli, jelikož ona bude investovat do opravy spodního bytu s ním (spíš ona, on peníze nemá) a když se ho zeptám, jak to mají vyřešené, tak mi řekne, ať se nestarám a zatím ji poslouchá „na slovo“. Děkuji za odpověď, Olga

ODPOVĚĎ:
Ve spoluvlastnictví rozhodujete většinou hlasů. Pokud je potřebné většiny dosaženo, musí se přehlasovaný na opravě či investici společné věci rovněž podílet. To znamená, že pokud se tak s bratrem rozhodnete, měla by Vám matka přispívat jednou třetinou. Je tady však další skutečnost, a to ta, že Vy a bratr užíváte i matčinu 1/3. Za tu byste jí měli platit nájemné. Matka o své vlastnictví přijít nemůže.

V tomto směru doporučuji sepsat dohodu, že se matka nebude podílet na žádných opravách a investicích, a že výměnou za to nebude po Vás a bratrovi požadovat nájemné za svou 1/3. Dohoda musí být písemná. Uveďte jména a adresy všech zúčastněných, jaké jsou závazky stran a také, zda a jak lze smlouvu vypovědět. Může se totiž stát, že si Vaše matka celou věc rozmyslí, a nastěhuje se zpět. Je tedy dobré už teď se zamyslet, jak byste takovou situaci chtěli řešit – např. když bude matka potřebovat zvýšenou péči. Doporučuji alespoň notářsky ověřené podpisy. Nepotřebujete k tomu souhlas žádného úřadu.

Nezapomeňte však, že pokud se bratr rozhodne k nějaké změně na domě, se kterou nebudete souhlasit, a přemluví k souhlasu Vaši matku, budete přehlasovaná, a Vaše jediná šance na obranu bude obrátit se na soud. Ten Vám vyhoví pouze v případě, že se bude jednat o podstatnou změnu věci ve Váš neprospěch!


Pokud jde o podkroví a bratrovo „na zahradě postavit cokoli“, jde o věc, která může přinést mnoho problémů. Vaše vlastnictví je pořád 1/3. Vy do domu investujete velkou částku, a o to se také značně zvedne cena celého domu. Ne, jen Vaší části. Momentální odhad nemovitosti je vhodné udělat. Současně si velice pečlivě uschovejte všechny doklady od materiálu apod., který do podkroví investujete.

Takto navýšená cena domu bude činit problém při případném prodeji, či rozvodu některého z Vás - kde budete muset svůj podíl prodat. S bratrem sepište dohodu v tom smyslu, že všechny prostředky, které zvýší cenu nemovitosti, díky rekonstrukci podkroví, jste investovali právě Vy, a že o to se snižuje jeho podíl v případném prodeji nemovitosti. To samé, ale v opačném pořadí můžete sepsat ohledně kůlny, či chatky na zahradě. Je však vhodné se bratra zeptat na charakter stavby. Neboť např. holubník, svářečská dílna či jiný hlučný nebo znečišťující provoz Vám může velmi znepříjemnit bydlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.