Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mohu někomu zrušit trvalý pobyt bez jeho souhlasu? Situace je následující: Jsem jediným vlastníkem rodinného domu RD a na nemovitosti nejsou žádné závazky ani věcná břemena dožití, atd. V rodinném domě bydlím se svým přítelem a dcerou, ale bydlí s námi i můj otec, který zde má trvalý pobyt (trvalé bydliště).

Otec je ale „problémový“ člověk se kterým se dá těžko vyjít a rozumně se domluvit, mimo jiné má i spoustu dluhů a my se bojíme možné exekuce. Také bych chtěla, aby se odstěhoval úplně, ale nevím jak ho z domu dostat – pokud tam má trvalý pobyt. Dům je sice můj, ale já o ničem nemůžu rozhodovat, protože vždy musí být po jeho, i když on nemá žádná práva k domu – pouze tam bydlí. Pořád nám slibuje, že se odstěhuje, ale nic se neděje. On totiž tím, že bydlí s námi nemá žádné starosti, všechny poplatky týkající se domu platíme my. Pokud bych mu mohla zrušit trvalý pobyt v mém rodiném domě RD a nahlásit ho třeba na Obecním úřadě (nebo kam se hlásí lidé co si trvalý pobyt nemají kam uvést), tak pak by už asi nebyl takový problém ho dostat z domu? Děkuji, Irma

ODPOVĚĎ:
V první řadě bych si dovolil mírně upravit Vaši představu o institutu tzv. trvalého pobytu. Skutečnost, že má fyzická osoba na nějaké adrese zapsán trvalý pobyt v žádném případě neznamená, že by jí k dané nemovitosti vznikala jakákoli práva, včetně práva bydlení (§ 10/2 zákona o evidenci obyvatel). Je nutné si uvědomit, že adresa trvalého pobytu je pouze administrativním údajem, stručně řečeno se jedná pouze o adresu, na kterou je dané osobě zasílána pošta.
Skutečnost, že Váš otec má ve Vašem domě zapsán trvalý pobyt proto neznamená, že jste povinna ho zde nechat bydlet. Chcete-li, aby se Váš otec odstěhoval, lze Vám samozřejmě v první řadě doporučit pokusit se o prostou ústní dohodu (ideálně za přítomnosti svědka, např. Vašeho přítele). Nebude-li Váš otec ochoten se na odstěhování dohodnout, můžete ho k tomu vyzvat rovněž písemně (přičemž jednu kopii této výzvy si ponechte).
Vaší situaci by patrně prospělo, pokud byste se zároveň pokusila svému otci (byť to není Vaší povinností) najít náhradní bydlení (typicky místo na ubytovně, byt k pronájmu apod.). Svou snahu o zprostředkování následného bydlení je opět vhodné písemně podchytit (upozornit svého otce např. na konkrétní možnosti bydlení již ve shora uvedené výzvě).
Nebude-li Váš otec ochoten se ani po výše naznačených krocích odstěhovat, nezbude Vám, než na něj podat žalobu na vyklizení Vaší nemovitosti. V žalobě vyličte všechny rozhodné skutečnosti, přiložte maximum důkazů (zejména výpis z katastru nemovitostí, svědčící o Vašem vlastnickém právu k nemovitosti, kopii výzvy s nabídkami náhradního bydlení, můžete navrhnout provedení svědecké výpovědi toho, kdo má o poměrech ve Vašem domě povědomí, např. Vašeho přítele apod.) a domáhejte se, aby soud uložil Vašemu otci povinnost se z domu vystěhovat.
Pokud by Váš otec nerespektoval ani rozsudek soudu, budete oprávněna podat návrh na výkon tohoto rozhodnutí (popř. oslovit exekutora), v tomto případě by byl Váš otec z domu vystěhován i proti své vůli.
Co se týče zrušení trvalého pobytu Vašeho otce, lze k němu dle § 12/1 písm. c) zákona o evidenci obyvatel přikročit v případě, že a/ zaniklo užívací právo Vašeho otce k nemovitosti (zánik tohoto práva můžete doložit svým čestným prohlášením či kopií rozsudku o vyklizení nemovitosti) a b/ Váš otec v domě již nebydlí (tuto skutečnost je možné doložit např. svědeckou výpovědí, nebude-li samozřejmě Váš otec ochoten potvrdit své odstěhování sám).
S ohledem na výše uvedené lze tedy uzavřít, že trvalý pobyt je možné Vašemu otci zrušit až v případě, kdy nebude ve Vašem domě již fyzicky bydlet (dle potíží, které ve svém dotazu zmiňujete se tak patrně stane až na základě rozsudku o vyklizení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.