Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Za dva týdny má proběhnout soud a já jsem svědek. Problém je ten, že jsem z úplně opačného konce republiky a nemám dostatek času dostavit se k soudu. Je možné se tomuto nějak vyhnout? Bude mi popřípadě proplaceno jízdné autem tam i zpět a nocležné v plné výši? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, v jakém soudním řízení máte jako svědek figurovat (zda se jedná o řízení civilní, trestní či správní).
Obecně ale platí, že nedostaví-li se svědek na předvolání, může ho soud nechat předvést (byl-li v předvolání o takové možnosti soudem poučen) za asistence Policie ČR, přičemž náklady předvedení v tomto případě hradí předváděný svědek. Bydlíte-li na druhé straně republiky, mohlo by se Vám takové předvedení velmi prodražit, nehledě ke značnému narušení Vašeho soukromí.
Jako svědek máte samozřejmě právo na náhradu hotových výdajů a ušlého výdělku (svědečné). Je proto vhodné ponechat si veškeré doklady o vzniklých nákladech (pokladní lístek z benzínové pumpy, fakturu z hotelu, potvrzení svého zaměstnavatele o průměrném hodinovém výdělku apod.), které jste povinen u soudu (obvykle na pokladně) předložit do tří dnů od výslechu. O svém právu na uplatnění svědečného budete soudem vždy poučen.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.