Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme vlastníky rodinného domku, který má svůj vlastní vjezd. Sousedíme s domem, který je ve spoluvlastnictví 3 osob a má svůj vjezd (i když z čelního pohledu na druhé straně domu, s výjezdem do téže ulice i dost prostoru na vybudování vjezdu dalšího). Mezi domy a pozemky nikdy nebyl plot.

Vztahy dobré, a proto jsme dvěma sousedním vlastníkům umožňovali výjezd a vchod naším vjezdem. Sousedé vědí, že vjezd jejich není. Máme do budoucna obavy, kdybychom chtěli vybudovat plot, abychom se nedostali do potíží a nebylo nám to znemožněno. Mohou nám tedy do budoucna sousedé udělat potíže s věcným břemenem, event. vydržením věcného břemene chůze, vjezdu a jak se tomu bránit. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru nejsou obavy z vydržení věcného břemene v tomto případě na místě. Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, po jakou dobu tento stav trvá. Věcné břemeno k nemovitosti (tedy i právo průchodu/průjezdu přes Váš pozemek, resp. využívání Vašeho vjezdu) je možné vydržet po uplynutí 10 let. I v případě, že tento stav trvá již déle než zmiňovaných 10 let se však vydržení věcného břemene nemusíte obávat. K vydržení je totiž zapotřebí mimo jiné i dobrá víra Vašich sousedů, že jim právo průchodu/průjezdu náleží. Pokud je však tento průchod/průjezd z Vaší strany pouze tolerován, jedná se o tzv. výprosu, t. j. o stav, který dobrou víru Vašich sousedů nezakládá (potvrzeno i judikaturou Nejvyššího soudu). Ve Vaší situaci tedy Vaši sousedé vjezd využívají oprávněně na základě výprosy, na vydržení práva odpovídajícího věcnému břemeni to však nestačí.
V případě, že by se Vaši sousedé rozhodli tuto situaci řešit soudní cestou, museli by jako žalobci prokázat, že k jejich pozemku nevede jiná přístupová cesta, resp. že nemají možnost se na svůj pozemek dostat jinak, než Vaším vjezdem, což dle toho, co píšete ve Vašem dotazu, neplatí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.