Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V naší organizaci je zaměstnaná pracovnice, která je v současné době na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte. Toto volno jí bylo povoleno do 17.7.2010. Vzhledem k tomu, že pracovnice má nemocné dítě (cukrovku), chce si požádat o neplacené volno do 7 let věku. Zaměstnavatel, ale nechce toto volno prodlužovat, může s touto pracovnicí rozvázat pracovní poměr? Pracovnice se domnívá, že dle § 191 ZP jí zaměstnavatel musí vyhovět v prodloužení neplaceného volna. Děkuji, Adriana


ODPOVĚĎ:
Prvně zaměstnavatel nemůže dát výpověď bez zákonného důvodu. Tím je například nadbytečnost, zrušení firmy nebo provozovny, případně hrubé porušení právních předpisů vztahujících se k práci. Zaměstnavatel může tedy maximálně vyžadovat navrácení zaměstnankyně do práce.

Zaměstnavatel nemusí odsouhlasit neplacené volno.
Důležité osobní překážky v práci, při nichž se poskytuje pracovní volno bez náhrady mzdy, nestanoví jako jeden z důvodů ošetřování dítěte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.