Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěli bychom vědět, kolik máme mít odpracovaných hodin a co už se počítá do přesčasů. Červenec měl 20 pracovních dnů + 2 dny svátků. My se domníváme, že jsme měli odpracovat 150 hod. a nad tento počet už je přesčas. Zaměstnavatel nám rozepsal 165 hod. a přesčas je až po tomto počtu. Kdo má pravdu a hlavně proč? Cítíme se poškozeni.
Děkujeme, Dobromila


ODPOVĚĎ:
Váš pracovní režim je dvousměnný, což dle zákona může stanovená týdenní pracovní doba činit maximálně 38,75 hodiny (§ 79 odst. 2 písm.c) zákoníku práce). Vaše týdenní pracovní doba je 37,5 hodiny. což je práce, kterou jste povinni ze zákona odpracovat. Vše nad to je práce přesčas.
Prací přesčas je práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. (§ 78 odst. 1 písm.i) zákoníku práce)
Zaměstnavatel je povinen určit rozvrh práce podle pracovní doby, kterou máte v pracovní smlouvě. Pokud tuto pracovní dobu překročí, jedná se o práci přesčas.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.