Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel byl téměř tři roky zaměstnaný u živnostníka, který mu letos od ledna přestal zasílat pravidelně výplatu. Ve smlouvě má uvedený termín do 15. dne v každném měsíci. Manžel byl v dubnu nemocný celý měsíc, do dnešního dne nedostal proplacenou neschopnost z toho důvodu, že jeho zaměstnavatel nedodal na SSSZ podklady pro výpočet dávky. Navíc dělal manželovi problémy při výpovědi. Tento stav byl k nevydržení máme hypotéku, od něj výplata nechodila nebo jen velmi malá část to samozřejmě hypoteční banku nezajímalo a rázem se z nás stali neplatiči jen kvůli němu.
Dnes je 2.8.2010 manžel do dnešního dne nedostal opět výplatu. Když mu volám tvrdí mi každý den, že už to poslal. Manžel se přihlásil na úřadu práce, kde mu dali k vyplnění papír pro přiznání dávek, tento list papíru měl bývalý zaměstnavatel vyplnit a cca za dva dny ho měl manžel donést na úřad práce, bohužel ani tento papír nám zaměstnavatel nevyplnil a manžel tedy nedostal a zatím nedostane ani žádnou podporu.

Jeho jednání nám způsobilo výrazné potíže při splácení hypotéky, nyní nám z důvodu pozdních plateb neumožnili změnu hypotéky, tato změna nás ted bude stát 80.000 Kč. Kvůli tomu že neplatí nám každý měsíc nabýhají různá penále za pozdní platby. Je nějaká možnost jak z něj ty peníze dostat, nebo jak ho udat někam? Prosím poraďte nám, jsem velmi zoufalá, z tohoto důvodu musíme prodat i náš domek, protože nemáme dostatek peněz na splácení hypotéky. Děkuji za radu a pomoc. Petra Mazancová

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je složitá, a jediná pomoc je obrátit se na soud s žalobou na náhradu škody. Jde sice o dlouhou cestu k Vašim penězům, ale pokud není dohoda možná, jiná cesta není. Pokud jde o materiály, které je povinen zaměstnavatel vyplnit, obraťte se na státní inspekci práce. Ta řeší právě tyto prohřešky zaměstnavatelů, měla by Vám pomoci.
Musím ještě dodat, že na mzdu máte nárok po vykonané práci a současně následující měsíc poté, kdy Vám nárok na mzdu vznikl. Proto např. za měsíc květen Vám vznikl nárok v červnu a zaměstnavatel je povinen mzdu vyplatit nejpozději do konce července.
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Musím ještě dodat, že na mzdu máte nárok po vykonané práci a současně následující měsíc poté, kdy Vám nárok na mzdu vznikl. Proto např. za měsíc květen Vám vznikl nárok v červnu a zaměstnavatel je povinen mzdu vyplatit nejpozději do konce července.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.