Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem bytu. Bezplatně jej pronajmu synovi na dobu cca 1-2 roky. Máme sepsat nájemní smlouvu s tím, že syn mi bude platit nájemné ve výši podle rozpisu plateb za užívání bytu (dům patří bytovému družstvu)? Nebo máme sepsat jen smlouvu o vypůjčce? Musím pak podávat sám daňové přiznání, i když byt pronajmu bez finanční úhrady a nebudu z něj mít tedy žádný finanční zisk, syn si bude platit úhrady družstvu a bude mít na své jméno převedeny platby za elektřinu, plyn atd.? Děkuji, Blažej


ODPOVĚĎ:
Pro potřeby bezplatného užívání bytu synem postačí sepsat smlouvu o výpůjčce. Do daňového přiznání tak nebudete uvádět další příjmy, protože je logicky nemáte. Syn nebude mít smlouvy na služby spojené s užívání bytu uzavřené, a tudíž voda, elektřina, plyn nebudou na jeho jméno (musel by být členem družstva a ve standardním bytovém družstvu je členství spojeno s vlastnictvím bytu). Ve smlouvě o výpůjčce se dohodněte písemně na tom, že syn bude nemovitost řádně užívat a platby spojené s užíváním bytu hradit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.