Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme manželé, máme oboustrannou závěť ohledně bytu a ostatních věcí. Když budou děti z 1 manželství vyžadovat část za dědění za zákona a já nebudu mít na vyplacení, budu muset byt prodat? Je zatížen na 10 let hypotékou.Vím, že musí dostat svoji část a pokud na to není, jak se to praktikuje? Mohou mne vystěhovat? Byt jsme koupili spolu za naše ušetřené peníze a část na hypotéku. Musím je pustit do bytu po jeho smrti nebo on po smrti mé. Jsme oba důchodci a děti již 10 let nejeví zájem, ale důvod k vydědění není. Jsme soběstační. Děkuji za odpověď, Jindřiška


ODPOVĚĎ:
Pokud zdědí část bytu zdědí také část hypotéky. Dědí se totiž nejen majetek, ale i závazky zůstavitele! (a to až do výše zděděného majetku). Poté (po smrti Vašeho manžela)  se stanou spoluvlastníky bytu, a vystěhovat Vás mohou jen soudně.

V těchto případech ale zákon obsahuje ustanovení, které stanoví: Z důvodů zvláštního zřetele hodných soud nezruší a nevypořádá spoluvlastnictví přikázáním věci za náhradu nebo prodejem věci a rozdělením výtěžku. Mnohokrát bylo již v podobném případě rozhodnuto ve prospěch osob, které nemovitost vybudovaly, koupily, nebo v ní mnoho let předtím žily.

Pokud tedy nebudete mít na vyplacení, nebude se dít nic, oni budou pouze vlastnit část bytu, a také přiměřenou část hypotéky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.