Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak mám vystěhovat nájemníka, kterému jsem pronajala rodinný dům na dobu určitou, do 31.8.2012. Důvod k vystěhování je ten, že bez mého vědomí odcizil všechny radiátory a z části domu, která mu nebyla pronajata odcizil veškeré cennosti a vybavení (škoda cca 30 tis).

Dohodu o ukončení nájmu k 31. 5. 2012 odmítl podepsat. Tříměsíční výpovědní lhůta je pro mě nereálná, protože zbytek domu je v rekonstrukci a hrozí ztráty materiálu a dalších věcí. Trestní oznámení zvažuji, protože stále "slibuje" že věci vrátí a na policii mi řekli, že se s ním mám napřed zkusit dohodnout. Nájem zatím nedluží. Také ho chci odhlásit z trvalého pobytu, který má podmíněn platností nájemní smlouvy. Musela jsem zajistit některé částí domu, využít právní poradnu, sepsání dohody apod. - můžu mu tyto náklady přičíst ke způsobené škodě? Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Lze Vám doporučit, abyste od nájemní smlouvy odstoupila. dle § 679/3 Občanského zákoníku může pronajímatel kdykoli odstoupit od nájemní smlouvy, užívá-li nájemce přes písemnou výstrahu (pokud jste nájemci takovou výstrahu dosud nezaslala, bezodkladně tak učiňte) pronajatou věc nebo trpí-li užívání věci takovým způsobem, že pronajímateli vzniká škoda, nebo že mu hrozí značná škoda.
Odstoupení od smlouvy je nutné učinit písemně (§ 40/2 Občanského zákoníku). V odstoupení specifikujte nájemní smlouvu (zejména identifikací smluvních stran, označením rodinného domu, kterého se smlouva týká, číslem smlouvy či datem jejího podpisu) a vyjádřete svou vůli od této nájemní smlouvy odstoupit. Je rovněž vhodné uvést zde důvody odstoupení (v tomto kontextu můžete rovněž poukázat na shora uvedenou právní úpravu). Odstoupení datujte a podepište. Odstoupení je vhodné sepsat ve dvou vyhotoveních, z nichž jedno si ponecháte. Účinky odstoupení nastávají okamžikem jeho doručení nájemci, v této souvislosti je proto nutné, abyste odstoupení zaslala doporučeně s dodejkou, popř. ho nájemci předala osobně za přítomnosti alespoň jednoho svědka.
Řádným doručením odstoupení se nájemní smlouva ruší (§ 48/2 Občanského zákoníku) a to tak, že se na ní hledí, jako by nebyla nikdy uzavřena. Po odstoupení od smlouvy je proto nutné vypořádat vzniknuvší bezdůvodné obohacení (§ 451/2 Občanského zákoníku). V této souvislosti je samozřejmě možné, abyste svou povinnost vrátit nájemci uhrazené nájemné započetla oproti povinnosti nájemce vrátit Vám hodnotu užívání rodinného domu, tj. tak, že si fakticky navzájem nic nevrátíte.
Pokud by nájemce po odstoupení rodinný dům nevyklidil, nezbude Vám, než na něj podat žalobu na vyklizení.
Co se týče Vámi zmiňovaného trestního oznámení, doporučuji Vám s tímto krokem neotálet. Policie ČR (popř. státní zástupce) je povinna přijmout kdykoli Vaše trestní oznámení, v této souvislosti se nenechte odbýt. K zahájenému trestnímu řízení se rovněž můžete připojit se svým nárokem na náhradu vzniklé škody (tento krok Vám lze s ohledem na rychlost trestního řízení doporučit), o čemž budete Policií ČR poučena.
Vámi zmiňované náklady, spjaté s neúspěšným jednáním s nájemcem, dle mého názoru uplatnit spíše nemůžete, nic Vám však nebrání se o to alespoň nepokusit, nelze vyloučit, že soudce bude jiného názoru.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.