Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Již několikrát jsem posílala dotaz do České spořitelny: Jako dítě jsem při narození dostala darem vkladní knížku od Občanské záložny, jejím nástupcem je Česká spořitelna. Oni mi ale nikdy neodpověděli.

Nyní jsem se ocitla ve svízelné finanční situaci, syn přivedl do exekuce dům a já se ptám, zda je možné použít ono vlastně spící konto, jestli by bylo možné ty peníze nějak využít. V roce 1946 tam vložili 10 Kč, účet nikdy nebyl zrušen. Děkuji, Ladislava

ODPOVĚĎ:
Pro provedení důkladnější právní analýzy by bylo zapotřebí znát o charakteru Vaší vkladní knížky více podrobností, svou odpověď proto pojmu obecněji (na Váš případ se však samozřejmě také vztahuje).
Dle § 100/3 Občanského zákoníku platí, že práva z vkladů na vkladních knížkách se nepromlčují pouze v případě, že vkladový vztah trvá. Dle § 785 Občanského zákoníku se pak vkladový vztah zrušuje, pokud vkladatel po dobu 20 let s vkladem nenakládal ani nepředložil vkladní knížku na doplnění záznamů. V případě zrušení vkladového vztahu má vkladatel právo na výplatu zůstatku zrušeného vkladu. Toto právo se však promlčuje v obecné tříleté promlčecí době (§ 101 Občanského zákoníku), tzn. že po uplynutí 23 let od chvíle, kdy vkladatel s vkladem naposledy nakládal nebo předložil vkladní knížku na doplnění záznamů se jeho právo na vyplacení vkladu definitivně promlčuje.
Promlčení práva na výplatu vkladu však neznamená, že Vám Česká spořitelna skutečně nic neuhradí, v této souvislosti však záleží vše na její „dobré vůli“. Není však výjimkou, že finanční instituce vyplácejí vklady z již promlčených vkladních knížek (ve své podstatě se jedná o vstřícný krok zachovávající dobré jméno finanční instituce). V této souvislosti Vám proto doporučuji navštívit osobně některou z poboček České spořitelny a zde se o svých možnostech informovat.
V případě, že Vaše vkladní knížka je tzv. na doručitele (tj. není psána přímo na Vaše jméno, nýbrž jedná se o vkladní knížku „anonymní“), došlo ke zrušení vkladového vztahu ze zákona ke dni 31. 12. 2002, přičemž Vaše právo na výplatu zůstatku zrušeného vkladu se promlčí uplynutím 10 let, tj. ke dni 31. 12. 2012 (čl. III zákona č. 126/2002 Sb.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.