Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Z důvodu poruchy ze dne 18. 11. 2011 na vysokém napětí, došlo buď k přepětí, nebo mnohonásobnému pokusu o "nahození" elektického proudu, kdy došlo k poškození elektických přístrojů v naší domácnosti. Škoda se odhaduje na 10.000 Kč.

Celou věc jsem oznámil dodavateli (ČEZ distribuce, a.s.), že žádám o náhradu škody, kterou způsobila dodávka nekvalitní elektrické energie. Po mé reklamaci bylo provedeno měření, po dobu 8 dní, kde ČEZ distribuce shledalo, že frekvence jsou v souladu s ČSN EN 50160. Bohužel toto měření bylo provedeno 5 dní po poruše a né při poruše. Již jsem si z ČEZ distribuce vyměnil několik dopisů ohledně proplacení škody, ale marně, stále stojí na svém. Pojištěný jsem, ale bohužel ne na toto. Ještě musím podotknout, že k výpadkům elektrické energie v našem městě dochází velice často. Prosím poraďte co dál. Víte jak přinutit ČEZ, aby škodu na přístrojích zaplatil? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Není-li dohoda se společností ČEZ možná, nezbývá Vám, než se obrátit s žalobou na náhradu škody na soud.
Ve smlouvě o sdružených službách dodávky elektřiny se společnost ČEZ zavázala ke spolehlivým dodávkám kvalitní elektrické energie (ve věci kvality dodávané elektřiny je klíčovou vyhláška č. 540/2005 Sb.). Porušením této povinnosti a s tím souvisejícím vznikem škody na Vašich elektrických spotřebičích vznikla společnosti ČEZ odpovědnost za škodu ve smyslu § 420 a násl. Občanského zákoníku.
Pro podání žaloby je nutné, abyste byl schopen vznik škody a její výši vyčíslit a prokázat (v této souvislosti si můžete nechat vyhotovit znalecký posudek či navrhnout provedení svědeckých výpovědí). Před podáním žaloby Vám doporučuji kontaktovat advokáta a dohodnout se s ním na zaslání tzv. předžalobní výzvy, která často (je-li psána advokátem) přiměje druhou stranu k jednání.
Společnost ČEZ by se mohla odpovědnosti za vzniklou škodu zbavit pouze v případě, že by prokázala vznik některého z důvodů, předpokládaných v § 24/7 či § 25/7 energetického zákona.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.