Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V současné době žiji a pracuji v Německu, v Praze mám nevyužitý byt v osobním vlastnictví. Chci ho dát do bezplatného užívání svému synovi, který by ho chtěl pronajmout. Peníze potřebuje na zaplacení svého dluhu na nákup bytu. Kdo v tomto případě bude platit daně z příjmu z pronájmu?

Pro mne by to bylo velmi nevýhodné, protože bych je musela platit v Německu. Optimální by bylo, kdyby je mohl platit syn. Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Nájemní smlouvu ohledně Vašeho bytu musíte uzavřít Vy, protože Vy jste vlastníkem zapsaným v katastru nemovitostí (KN). Z toho plyne, že daň z příjmu (z pronájmu) byste platila také Vy jako pronajímatel - vlastník a to i přesto, že se v ČR nezdržujete, protože podle §2 zákona o dani z příjmu Vám plynou příjmy ze zdrojů na území ČR.
Jinak byste mohla byt synovi darovat (s osvobozením od daně darovací) a následným zápisem v KN by se syn stal vlastníkem- pronajímatelem a byl by to on, kdo by platil daň.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.