Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji v neziskové organizaci pro duševně nemocné. Jeden z mých klientů bydlí v současné době na ubytovně. Na ubytovně proběhla razie s povolením k domovní prohlídce objektu. Tím však bylo narušeno i soukromí klienta, nikdo mu nedal žádné vysvětlení, ani mu povolení k prohlídce neukázal a jeho pokoj byl také prohledán. Chtěl jsem se zeptat, zda je nějaká možnost ochrany. Vztahuje se povolení k domovní prohlídce i na soukromý prostor (nyní pronajmutý)? Má právo klient alespoň vidět povolení? Může přístup do svého pokoje odmítnout? Pokud ano, hrozí mu nějaký postih? Děkuji, Bedřich


ODPOVĚĎ:
Občan má právo vidět povolení k domovní prohlídce, odmítnout ji nemůže v případě, že se jedná o odůvodněný postup policie. Pokud byla prohlídka provedena bez jeho souhlasu anebo nebyla nařízena na prostory, které má v pronájmu, je třeba  o nezákonném postupu informovat příslušného státního zástupce a podat stížnost na postup policie.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.